Fintech floreert in Londen én Amsterdam

Ruim een jaar geleden stapte ik bij ABN AMRO over van de tech naar de financiële sector. Als teamlead in het Innovation Centre heb ik me een jaar mogen verdiepen in de trends en de daarmee gepaard gaande kansen en bedreigingen. Als innovation centre team hebben we afgelopen jaar veel geleerd, geprobeerd met gelukkig ook een aantal innovatieve proposities op de plank.
Zittend in de lobby van London City airport denk ik terug aan mijn laatste onderzoek als ‘techy’ over het TMT ecosysteem: hoe een krachtige community waar kennis, kunde en kapitaal wordt gedeeld de taart voor alle bedrijven groter maakt. De financiële sector en technologische sector smelten nu samen: Fintech. Vandaag heb ik in het panel van de http://www.fintech50.com mogen plaatsnemen.

Londen de fintech capital of the world?
Londen
Silicon Valley is de onbetwiste broedplaats van innovatie. Maar Londen kan er op fintech gebied ook wat van. Gebouwd ‘on the ashes of’ het grote financiële centrum van weleer. Gefund door ex(?)- investmentbankers, aangejaagd door city government en ongeruste onroerend goed eigenaren. Britse en buitenlandse banken klampen hier maar al te graag aan vast om ‘hun’ sector te transformeren. Dit heeft de afgelopen jaren vele fintech initiatieven opgeleverd zoals Level39, Startupbootcamp fintech en Innovate Finance. FintechCity lanceerde 3 jaar geleden de fintech50, een ranglijst van innovatieve fintech bedrijven uit Europa. In onze onze innovatienieuwsbrief putten we regelmatig uit voorbeelden uit deze lijst van disruptors als Zopa, Wonga, iZettle, Nutmeg, Transferwise, etc. Ja in Londen gebeurt het. Maar Amsterdam heeft ook veel potentie…

Amsterdam Fintech City

Onze Zuid-as transformeren tot een innovatiehub voor innovatieve financiële bedrijven, fintech startups, dat is een toch een inkoppertje? De ‘fin’concentratie is er, Amsterdam is een prachtige vestigingsstad voor startups zo hebben Rockstart en Startupbootcamp al bewezen. En fintech is hot. Investeerders uit Silicon Valley, New York en Londen funden onze challengers maar al te graag. Dus dat ecosysteem is goed te bouwen… Diverse ondernemers hadden dat al door en heb ik de afgelopen maanden gesproken. Fintech Amsterdam City komt eraan: de fintech capital of mainland Europe. Van het een komt het ander. Zo werd ik via Niels van Rossum gevraagd voor het fintech50 panel en heb er net een dagje Londen op zitten.

Fintech findings

Inmiddels is het aantal bedrijven dat meedingt aan de fintech50, een echte watchlist, zo groot dat er vier categorieeen zijn gevormd: Payments, Platforms, Finance en Insurance. Ik mocht voor de middelste twee ruim 350 fintech bedrijven beoordelen te samen met panelleden als Chris Skinner en James Cameron van Accel Partners. Wat viel me op:

Na crowdfunding is nu peer2peer lending hot. Zowel in de UK als Duitsland. In crowdfunding waren wij ooit leidend. Waar blijft Nederland nu met peer2peer?

Overpromises. Social analytics, personal finance management daar leken jaren goude verdienmodellen aan te hangen maar kunnen nu rekenen op matige ontvangst van diverse juryleden. Verrijkend, maar niet vernieuwend.

Bankloze proposities beginnen aan bankproposities. Daar wordt niet alleen de brug geslagen met banken, maar ligt ook de grootste disruptie. Crowdfundingbedrijven die ook bankleningen gaan aanbieden…

Veel nieuwe markten zijn ‘crowded’ aan het raken. Marktleiders zijn lastig van hun plek te krijgen. Treedt het winner takes all effect op?

Nieuwe nieuwkomers. Ieder jaar innoveren is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook disruptors worden gedisrupt. Je zal zien dat de ‘bekende’ fintech bedrijven als ze niet oppassen alweer plaats moeten maken voor nieuwkomers.

Nederlandse fintechbedrijven zijn in opkomst. Qua inschrijvingen stond er al een aantal bekende, mooie Nederlandse bedrijven tussen (zoals Adyen bij payments en een aantal crowdfunders waaronder onze Seeds bij platforms, maar ook een aantal interessante ‘highly analytic’ bedrijven)

Bruggen slaan

Ik ga er verder nog niet in detail op in. Het moet ook een beetje een verrassing blijven wat straks in de definitieve top50 komt te staan. Het geeft me in ieder geval een goede boost om te geloven dat ook in Amsterdam plaats is voor een fintech50 met Nederlandse bedrijven en dat wij als banken in collectief goede verbinders, promotors voor dit soort initiatieven kunnen zijn. Bijvoorbeeld:
Startup Friday wordt Fintech Friday
Op 12 december gaat onze Startup Friday over het fintech ecosysteem in Amsterdam (lees: Nederland) en komt een aantal veelbelovende Nederlandse fintech startups pitchen. Inschrijven kan hier. Als op 29 januari de fintech50 2015 bekend wordt hebben we al een brug geslagen tussen Londen en Amsterdam. Fintech cities of Europe.

Nederlandse fintech initiatieven:
Hollandfintech
Fintech lab
Fintechcapital.nl
Efinancials
Startupfriday over biometrics 28 november

Plaats een reactie